Luonnon tasapaino ei horju

Ruokolahden metsien kätköissä Etelä-Karjalassa on piileskellyt leijonan ohella muutakin hämmästyttävää. Kummakivi on nimensä mukaan kummallinen siirtolohkare, joka näyttää tasapainoilevan silokallion päällä.

Valtava, noin seitsemän metrin pituinen kivi on kiinni alustassaan vain pieneltä alueelta. Niinpä näyttää siltä, että sen keikauttaisi helposti alas jalustaltaan. Mutta kivi ei liikahdakaan.

kummakivi
Ei se keiku, vaikka miten yrittäisi.

Vuonna 1962 rauhoitettu Kummakivi on tunnettu lähiseudulla retkikohteena jo vuosikymmenet. Sitä mainostetaan muun muassa Ruokolahden kunnan matkailusivuilla ja kehutaan monissa retkiblogeissa, mm. Retkipaikan artikkelissa.

Kummakivi mainitaan myös Suomen luolat -kirjassa. Lohkare täyttää lippaluolan määritelmän, koska useita ihmisiä mahtuu seisomaan kiven alle, sateelta suojaan.

Kun jääkausi oli lopuillaan ja mannerjää suli, Kummakivi päätyi keikkumaan siloisen kallion päälle. Mutta missä on sen emäkallio? Gneissiytynyttä graniittia olevan Kummakiven alkuperästä kerrotaan tarkemmin Etelä-Saimaan jutussa.

Tällä hetkellä Kummakiven päällä kasvaa mänty sekä ainakin yksi pieni kuusentaimi. Kesäpäivänä paikalle saapui turisteja tasaisena virtana.

 

Kaksi kohdetta yhdellä käynnillä

Ympäristössä riittää hämmästeltävää enemmänkin, sillä Kummakivi ei ole paikan ainoa nähtävyys.

Läheisen Pitkäjärven yli menee Sammalsilta. Rahkamättäistä kootun sillan rakennutti Kaukas-yhtiö 1930-luvulla helpottaakseen metsätyömiesten kulkua järven yli.

Tämän kesän heinäkuussa silta oli veden vallassa. Vaikka päälle oli aseteltu riukuja ja minulla oli kumisaappaat, en lähtenyt järveä ylittämään. Kokeilin silti hiukan, kuinka silta hyllyy jalkojen alla. Tunne oli aika metka.

sammalsilta
Sammalsilta vie Pitkäjärven yli

 

Miten sinne pääsee?

Naputellaan navigaattoriin Kummakiventie. Imatran ja Puumalan väliseltä tieltä 62 käännytään kohti Hauklappia ja ajellaan teitä noin yhdeksän kilometriä ennen kuin Kummakiventie kääntyy.

Kun Kummakiventie jakautuu, kannattaa valita ylämäkeen lähtevä reitti. Alle kilometrin mittainen polku kivelle lähtee tien päästä.

Toinen haara vie Pitkäjärven rantaan, josta tiettävästi vie polku Sammalsillan kautta kivelle. Tätä reittiä emme kokeilleet.

Tänä kesänä paikalle ei ollut minkäänlaisia opasteita. Meidät opasti parkkiin ja oikealle reitille kanssa-autoilija, joka itsekin oli eksyksissä ja sai parhaillaan saapumisohjeita kännykkäänsä paikalliselta.

Kummakivelle johtavasta kuluneesta polusta näkee, että monet luonnonystävät ovat ravanneet ihmettä katsomassa. Polut ovat ihan hyväkuntoiset, mutta sateisen kesän vuoksi lenkkariväki kasteli hiukan jalkojaan. Lastenrattaiden kanssa paikalle ei kannata pyrkiä.


Sano vaan!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s