Tiesitkö, että Orivedellä oli vajaat sata vuotta sitten pitkin Suomea tunnettu loistokas arboretum? En minäkään.
Ihailtu puisto pääsi sodan jälkeen metsittymään ja miltei painumaan unholaan. Viime vuosina sitä on taas kunnostettu. Hörtsänän arboretum on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka.
Paikan mielenkiintoiseen historiaan kannattaa tutustua tästä Ylen artikkelista. Lyhyt yhteenveto: Puutarhan perusti vuonna 1909 kasviharrastaja Hugo Hörtsänä, ja se oli yksi kolmesta maineikkaasta arboretumista Suomessa. Siellä on kasvanut parhaimmillaan jopa 1 500 lajia. Kukkaloistoa kävi parhaimmillaan ihailemassa satoja ihmisiä vuodessa. Sota sotki suunnitelmat ja puutarha jäi lopulta ilman jatkajaa.
Sattuman kautta satumetsään
Me päädyimme paikalle vähän vahingossa. Olimme retkeilemässä Oriveden suunnalla ja törmäsimme netissä tarinaan, joten päätimme lähteä katsomaan tätä ihmettä.
Hörtsänän arboretum sijaitsee Onnistaipaleen kylässä muutaman kilometrin päässä Oriveden keskustasta. Ajo-ohjeet löytyvät arboretumin kotisivuilta. Loppumatkasta perille opastaa näyttävä tienviitta.
Peltotien laidalla on kota, huussi ja tilaa muutamalle autolle. Meidän lisäksemme paikalla ei ollut ketään.



Jännittävä seikkailu metsässä
Arboretum on yksityinen luonnonsuojelualue. Toivottavaa on, että kuljet siellä polkuja pitkin. Niitä kyllä riittää: alue jakautuu metsäiseen osaan ja puistomaiseen osaan, jossa on istutuksia ja rakennelmia. Polut risteilevät alueella sikin sokin, ja lapsesta oli jännittävää juoksennella aikuisia piiloon.
Paikalla on myös vanhoja, luonnonkivistä tehtyjä portaita. Myllynkivipinoja näkyy siellä täällä puistoa.
Puutarhassa on myös jännittävä luola! Se paljastuu kappeliksi.
Arboretumissa vieraileva voi vain kuvitella, millainen työ on ollut raivata metsittynyttä aluetta uuteen loistoon. Työ on vielä kesken.
Maksa pääsymaksu, jos haluat tukea kunnostusta
Alueeseen voi tutustua omin päin. Kunnostuksen hyväksi kerättävä pääsymaksu on vapaaehtoinen, ja se maksetaan tilille jälkikäteen. Mielihyvin halusimme tukea arboretumin kannatusyhdistystä ja tällaista huikeaa työtä.
Maksutiedot kerrotaan puiston ilmoitustaulun luona. Siellä on myös vieraskirja, jonne kannattaa laittaa puumerkkinsä.