Tiesitkö, että saksalaiset rakensivat toisen maailmansodan loppuvaiheessa linnoituksia Käsivarren poikki?
En minäkään tiennyt. Kuljimme Muoniosta pohjoiseen etsiessämme alkavan ruskan värejä, ja päädyimme valtatie 21:n varrella sijaitsevaan Järämän linnoitukseen. Ruskaretkestämme tuli saman tien kulttuuriretki.
Linnoitus sijaitsee Käsivarren kapeimmalla kohdalla. Järämä on entisöity osa saksalaisten rakentamaa Sturmbock–Stellung-nimistä linnoitusaluetta. Sen tarkoituksena oli turvata saksalaisten vetäytyminen.
Vaikka sotahistoria ei suuremmin kiinnostaisi, alue on ihan hauska lapsiperheen retkikohde. Samalla saa sivistää itseään Suomen sotahistorialla.

Seikkailu raatajien jalanjäljissä
Paikalla on toista kilometriä juoksuhautoja sekä erityyppisiä korsuja. Kulkuväylät risteilevät rinteessä ja mäen päällä.
Aikuinen voi kuvitella kosteassa syyskelissä sitä ankeutta, jota linnoituksen teossa raataneet noin 3000 rakennusmiestä ja sotavankia ovat kokeneet. Eivätkä asemalla asuneetkaan ole mistään luksusmeiningistä nauttineet.
Lapsi voi ottaa kaiken seikkailun kannalta: salakäytäviä, piilopaikkoja, kurkistusaukkoja.
Kumisaappaat häviävät jatkuvasti mutkan taakse, kun innostunut lapsi kipittää pitkin käytäviä. Kumisaappaat ovatkin tarpeen, sillä kulkuväylien pohjalla on vettä.
Alueen korsuista osa on entisöity niin, että osassa on kalusteet ja kaminat. Osa on koskemattomia ja romahtaneita.
Pullapalkinto auttaa jaksamaan
Kaikkiaan käveltävää tulee toista kilometriä. Matka tuntuu metreissä pieneltä, mutta kiivettävää ja jalkojen asettelua on sen verran, että lapselta on lopulta hävitä voimat.
Onneksi paikoitusalueella olevassa museossa on kahvila, joten matka saadaan jatkumaan perillä odottavalla pullalla houkutellen. Paikka on auki kesäkuusta syyskuuhun.
Ja jos tällaisessa paikassa ei ole geokätköä, niin ei sitten missään. Se täytyy hakea, kun kerran kiipeilyn makuun on päästy.